Wednesday, 27 February 2013

Trip ke Great Wall of China, Beijing, CHINA



Welcome to Great Wall of China or dalam melayunya Tembok Besar China. So jika anda ke Beijing ini memang destinasi yang wajib wajib wajib pergi walaupun tembok ni di luar beijing sikit. Kata orang x Beijing la kalu tak pergi ke sini.



Kalau nak diceritakan kisahnya memang xdapek nk nolongnya sbb panjang sangat kisahnya. Jadi korang google la sendiri. Aku just citer yang basic je la n yang aku tau ja.

Tujuan dibina untuk melindungi dari diserang puak Mongolia. Korang bole la follow citer cina dulu2 kkdg ada jua dikaitkan ngan tembok ni. Citer kartun Mulan pun ada gak citer pasal tembok ni.Panjang tembok ni xpelu citer la memang panjang teramat sangat. Aritu dgr dlm 8 ribu KM then baru2 ni dgr sbnrnya dua kali ganda jauhnya. Kalu nak try marathon kat sini mmg xdapatla ye. Kalu zman dulunye citer diorang akan bakar tahi serigala atas kubu tu untu buat asap sbagai isyarat bahaya sudah datang. So setiap kubu yang jauh tu akan alert dan akan buat isyarat seterusnya utk kubu yg seterusnya. Mengikut tour guide aku lagi kalu kat atas2 lagi lepas level 2 kot memang dah xselamat untuk didaki. Sbb dah ada keretakan dan runtuh and its not safe la ke atas atas sana.



Selain tu telah dimasukkan sebagai 7 keajaiban dunia selain Taj Mahal India, Machu Pichu , Colleseum ,Piramid Giza, Petra dan Chichen Itza. Kan rugi kalu tak pergi kat Great Wall ni. Tembok ni juga telah jadi Tapak Warisan Dunia UNESCO. Kat sini korang akan berfikir bagaimana tenaga manusia boleh membina tembok sepanjang ini berdinasti demi dinasti..



Pernah juga dikatakan boleh terlihat dari angkasa lepas tembok China ni. Mitos or fakta or ripley believe or not entahla..





Yang bestnya ada mengatakan rakyat China memang didedahkan dan dimasukkan dalam fakta bahawa Great Wall ni boleh dilihat di angkasa lepas. Dan ini telah menjadikan satu kebanggan bagi mereka. Then yang bestnya pulak dinafikan oleh angkasawan NASA yang berasal dari China mengatakan Great Wall xbole nampak dari outer space. Hah yang mana betui ni aku pn xtau and xamik tau, yang aku tau aku dah jejak kaki kat sini hahahah. Fakta atau propa kaji sendiri yaaa...


Wah panjang pulak intro sejarah aku. Selalunya fail nk story huhu..Ok lets the story begin..Sebaik saja sampai kat Great Wall ni kitaorg agak hepi sbb tgk sang matahari begitu terik sekali. So dlm fikiran kami cuaca akan lebih panas sikit so xperlu la pakai baju winter yg tebal ala penguin tu. Rupanya sinaran matahari itu x memberi kesan apa2 pun so cabaran kami ke sini ialah cuaca yang sangat sejuk. Walaupun belum snow lagi tapi angin sejuknya sangat kuat walaupun time tu tgahari. Just bayangkan aku yg cukup berat ni pon bole rasa nk jatuh bila ditiup angin. Lagi2la badan ala cekeding kan. And paling bestnya xramai tourist masa kami datang sbb masa yg xsesuai utk pergi rasanya. Tp ok gak sbb xperlu crowded sangat hahaha..

Argh susah jugak nak naik huhuhu..dia nyer block batu tu tinggi menegak dan sangat meletihkan dengan outfit yg x sesuai. Just imagine pakai thermal kat dalam,baju berlapis lagi then winter coat mmg dah macam penguin. Then nak mengangkat kaki mmg sangat menggangu sbb ketat dengan pakaian yg tebal.

Yess sampai gak level 1 tembok China ni. Actually aku n emak aku ja sampai kat level 1 dan yg lain naik sampai level 2 hahaha..Aku kesian nk tinggal mak aku hahahah. tp sbnrnya xlarat gak nak naik huhuhu..Kitaorang amik kesempatan bergambar and shopping kat situ.

Spttnya kat atas tu bole dpt mcm sijil la berjaya naik ke level 2. Tapi aku pon dapt sijil gak dengan beli kat bawah ja hahahah. Meka pon beli gak so sama ja..Play smart hahahah...

2 be continued...








Wednesday, 20 February 2013

Trip ke Madame Tussauds & Siam Ocean World, Bangkok, THAILAND





Yeah welcome to Madame Tussauds & Siam Ocean World...Actually this is a combo event yg korang bole dapat harga yang lebih murah. Tp incase korang nak pegi satu ja pun xda masalah.

Kat sini ada banyak patung lilin berdasarkan karakter tokoh2 politik dan selebriti yang mempunyai nama yang cukup terkenal di mata dunia.



So kat atas ni ada Gandhi, Brad Pitt & Angie, Nicole Kidman, Tony Jaar, Will Smith, Jim Carey & Sukarno.



Kat atas ni pulak selebriti mcm Lady D, Serena William, Elizabeth Taylor, Naomi Campbell





Tuesday, 19 February 2013

Trip ke Trans Studio, Bandung, INDONESIA







Logo & Map Trans Studio, Bandung







Ini merupakan pintu masuk sebelum memasuki studio Trans Studio. Actually kena beli kad masuk kat bawah dulu then baru akan naik and masuk kat sini. So entrance pun dah agak gah kan. Mana- mana nak masuk tanpa kad mmg xdapatla sebab ni ja entrance dia and dikawal rapi oleh pekerja meka yg sangat dedikasi hahakz.

Trans studio bandung theme park merupakan salah satu indoor theme park terbesar didunia.

Harga tiket Trans Studio Bandung ialah seperti berikut :

Isnin - Jumaat : Rp. 150.000, (RM 47)
Sabtu - Minggu : Rp. 200.000, (RM 64)

Kepada yang ingin akses VIP kena buat Tambahan Rp. 200.000. Kelebihan VIP akses ni korang akan beratur dilaluan VIP dan tidak bercampur dengan laluan biasa. So korang akan dapat pergi ke setiap permainan dengan cepat.

Tiket masuk Trans Studio menggunakan kad Mega Cash, harga kad adalah Rp. 10.000. Kad Mega Cash digunakan utk beli makanan or souvenir di studio sini sbb meka xguna transaksi wang hanya guna kad ni.





Game ni adalah game pertama aku main Jake and Beanstalk...Beratur agak panjang gak sbb game ni paling happening. Bahagian VIP nye barisan kosong sbb smua rasa xberbaloi kot nak bayar extra seMata nak dpt barisan Vip. Game ni kren yang naik n jatuh turun dgn laju tu. Anggaran dlm 13m kot. Tahla xsure. Kalu korang tgk gambar atas tu korang bole nampak tingginya kren tu. So kren ni ada 2 baris ja. Rasanya dalam 8 depan 8 belakang kot. Xsure sgt n xkira sbb dah xcited nak naik.

Rutin dia aku dh xingat sbb dah over excited melontarkan vokal dan mengucap hahahah..Memula dia akan naikkan paling tinggi then dia akan tunjuk video di mana gergasi tu tgh marah sbb org kacau tempat dia. Then dari situ la kren tu jatuh naik berkali kali dari tinggi ke level paling rendah. Memang sentap dan jantung memang nk tercabut ja rasanya. Dah abis main tu memang lega n best. Come on guys korang kena try.Mak aku umur 50 lebih pun join sekali. Tapi sapa2 ada sakit jantung mayb xpayahla huhuhu. Lontaran vokal punyer training memang mantap kat sini hahahah...selamat mencuba







Dunia khayalan dunia Impian .... Ni game kedua kami main. Tgk dari luar pun dah seram sbb di luar dah ada witch yang jaga laluan. Dah masuk keadaan memang suram n sunyi sepi untuk dapatkan mood seram kononya. Then baru jumpa train kecik. So kami pun naik,setiap tempat duduk tu utk dua orang. Adik n mak aku duduk sekali. So aku duduk sorang which is good for me so xperlu ada org histeria kat sblh aku. Tetiba ada satu group budak2 kecik datang dan sorang budak pompuan ni datang duduk sblh aku. Padahal byk g tempat duduk belakang and kawan dia siap panggil dia duduk belakang. Tp still nk duduk sebelah aku.

So bermulalah perjalanan tren tu. Actually xmenakutkan langsung masuk kat sini. Bagi aku la hahahah. Sbb smua scene dia predictable. Part org dtg nak sergah pun aku bole agak. Dalam ni korang akan lalu ambulans dan bilik mayat macam kat gambar atas tu. Ambulans tu ada tricky sikitla, korang lalu ja tetiba ada mayat akan terkeluar dan jatuh kuar. But still xmenakutkan bagi aku la hahahah..Dan mcm2 lagila dlm tu mcm kubur pun ada gak and gambar2 yang kononnya scary ada.

Ropernye budak kat sblh tu mmg tahap penakut level terttinggi hahahah.. Mulutnya dari mula asyik baca doa ja mulutnya terkumat kamit kat sblh aku. Patutla dia beriya duduk sblh aku. Tapi sbnrnya dari mula sampai abis dia xbukak mata pun heheheh...So kalu korang xda perasaan bole masuk sini utk melihat sendiri betapa tidak scary nya tempat ni. Yang penakot tahap gaban mayb xpayahla kang trauma lak.





The Lost City - Petualangan di Kota Hilang ini terbahagi kepada empat iaitu JELAJAH (air)
KONG CLIMB, SKYPIRATES 'ZEPPELIN dan AMPHITHEATER.

Jelajah ni perjalanan mengharungi ala rimba Afrika dan keseronokan jatuh dari air terjun setinggi 13 meter.Kong Climb pulak Memanjat tebing yang ketinggian lebih dari 15 meter. Kong climb ala2 wall climbing.Skypirates Ialah korang akan menaiki kapal pirates & Akan dapat melihat semua temapat dari lintasan di atas itu.Amphiteather berfokuskan kepada pertunjukan kelas dunia dengan parade artis internasional dan tempatan. Keadaan teater dengarnya sangat hebat dengan penggunaan effek yang sangat gempak katanya.



Kitaorang just main Jelajah. Ini pun sangat thrill dengan berada atas air then naik ke puncak tinggi air terjun dan terjun dengan lajunya...ala2 Indiana Jones pun ada gak hahaha...Sangat best n thrill cuma xbestnya kena tempias air and basah sikitla..but seriously must try this ... Oh lupa sblm naik tu mereka pesan nanti ada pic snap bila terjun dari puncak air terjun so meka xnk kita tutup mata sbb meka nak jual gambar tu. So tu la hasilnya gambar tu.



Band Ungu



Wah napain ada gambar gue punya favorite band UNGU di sini..Sayang, maafkan...kita harus putus...wah itulah lagu terbaru dari Ungu. Actually time kitaorg datangtu meka tgh rehearsal utk anniversary Trans Studio utk esoknya. Apa lagi aku terus berlari ke depan stage nak tgk lebih dekat hahahha..So bertuah gak dpt tgk dia perform and buat sound check walaupun rehearsal ja. Seriously suara mmg mantap and lemak berkrim si Pasha ni. Tapi mlm tu meka nyanyi lagu Hampa Hatiku.. Ala lagu dia "pernah kah kau merasa hatimu hampa, pernah ka kau merasa hatimu kosong" . lagu ni dia featuring ngan Lis Dahlia. Si Lis ni xda so part dia ada video screen kuar. Mmg high tech n cantik stage diorg.




Friday, 15 February 2013

Trip ke Medan, INDONESIA







Akhirnya sampai juga ke Medan ini. Medan daerah ketiga terbesar selepas Jakarta and surabaya. Gambar ni menunjukkan Airport Medan iaitu Polonia. Airportnya kecik ja. Tp kecik lagi airport bandung huhuhu. Kaunter Imigresen pun ada 3 ke 4ja. Kalu Bandung lagi sedih ada dua ja huhu.



src="http://1.bp.blogspot.com/-1oQcfbIPe5k/Uarmm_DTb3I/AAAAAAAABDA/jtRq1Do2KOw/s320/DSC00666.JPG" />


href="http://1.bp.blogspot.com/-vzChGyl59LQ/UarmlzNUL5I/AAAAAAAABCw/MBwPrm-hR_Y/s1600/DSC00667.JPG" imageanchor="1" >
href="http://4.bp.blogspot.com/-zDjCqzaHcY4/Uarml7jibpI/AAAAAAAABC0/Yann_M3aY8o/s1600/DSC00668.JPG" imageanchor="1" >
href="http://2.bp.blogspot.com/-MdTWoSElRnU/Uarmu6lYCdI/AAAAAAAABDQ/dJ78ngb9lMg/s1600/DSC00669.JPG" imageanchor="1" >
href="http://3.bp.blogspot.com/-n8r23IiLIkE/UarmtOF5JKI/AAAAAAAABDI/G5Ln3i_qRKk/s1600/DSC00670.JPG" imageanchor="1" >
href="http://4.bp.blogspot.com/-tps6UN3FJWw/Uarmz4rlXQI/AAAAAAAABDY/RkFVlkzdlBk/s1600/DSC00726.JPG" imageanchor="1" >
href="http://2.bp.blogspot.com/-PW7YmRnFsxQ/UarnAnFofQI/AAAAAAAABDo/aqdoVkDnQto/s1600/DSC00729.JPG" imageanchor="1" >
href="http://4.bp.blogspot.com/-YIKlN76QNEM/Uarm24c5ARI/AAAAAAAABDg/atTCxQJ2L9Q/s1600/DSC00731.JPG" imageanchor="1" >
href="http://1.bp.blogspot.com/--n85hrB4F5o/UarnAzX6T0I/AAAAAAAABDw/w7HSTWeqfpI/s1600/DSC00737.JPG" imageanchor="1" >
href="http://2.bp.blogspot.com/-mdhwekdBdL0/UarnBon3y9I/AAAAAAAABD4/DhMDI6tgICM/s1600/DSC00739.JPG" imageanchor="1" >

Trip ke Taipei, TAIWAN


Taiwan oh Taiwan



Ok untuk ke Taiwan ada dua cerita Part 1 & Part 2. Part 1 persediaan untuk aku pergi ke negara ni mmg agak lama gak. Sbb terpaksa study byk perkara especially bab makanan halal dan pengangkutan yang digunakan. So dipendekkan cerita, setibanya aku di Taipei aku sakit tahap gabannya. Syukur that time aku pegi ngan ibunda ku. So sepanjang 4 hari aku hanya terlantar di atas katil saja and mak aku la yg jadi nurse kat situ. Seriously time tu panadol mjadi sahabat aku utk menahan sakit. And the best part is mee maggi tetiba jadi paling sedaappp ms sakit. So part 1 ke Taiwan aku xpegi mana2 pon hanya di hotel je. Kesian kat aku n mak aku. End of story part 1.

Part 2 aku lebih bersedia dari segi persediaan mental dan fizikal. Bbrp bulan lepas kecundang part 1 aku bangkit pegi repeat balik trip ke Taipei through KK naik Air Asia. Agak murah time tu so revenge is sweet hahaakz. Cuaca aku check cakap biasa2 ja tapi tetap sejuk gak.





Alrite ni adalah gambar bangunan paling tinggi di Taipei ni. Namanya adalah Taipei 101. Not sure tertinggi dalam dunia yang ke berapa. Sbb ranking asyik berubah bangunan paling tinggi di dunia. Masing2 nak berebut nak jd no. 1 kan. So korang google la sendiri. Seingat aku Taipei 101 pernah jd No 1 gak tp skrg rasanya Dubai kot. Menara Petronas kita tu dalam top 10 gak la dalam dunia. Unless 2 bangunan tu digabung jadi satu mmg tidak akan terkalah la huhu. Kalu kat Kuching, Sarawak rasanya bangunan Wisma Saberkas paling tinggi hahahaha and kalu di Sibu memang the one and only Wisma Sanyan hahahahakz.







Nun di sana... Biasala kalu dah berada ditempat yang tinggi memang kena skodeng hahakz. So dari atas sini memang akan nampak la semua area bandar Taipei ni. Time aku datang Taipei ni tgh banyak projek besar besaran. Sistem pengangkutan dia tgh diupgrade gile gile. Nanti aku update psl pengangkutann di taipei. So kat atas ni mcm kat Kl tower gakla pusing2 kat atas tu tgk tempat, ada rsetaurant, ada tmpat bergambar n lebih kulang mcm di Kl. Lupa bagitau nak naik kena bayar ok. So jgn lokek sekali sekala kan.









So kat atas tempat kedai makanan halal.









Tips :
1) kena study betui2 sbb masalah komunikasi akan berlaku ibarat ayam n itik hahaha tp still bole survive dont worry.
2) nak pergi ke tempat2 pelancongan sini amat mudah kerana sistem pengangkutan sangat awesome. Setiap stesen train yang berhenti memang berhampiran dengan tempat yang ingin dituju tanpa berjalan jauh or complicated sangat mcm kat Kl huhuhu.tiket pun sgt murah.
3) Nak pergi night market better bawa something utk cover hidung dari tercium bau2 yang kurang enak di cium baunya hahahah.
4) Barangan memang murah, trendy and quality kat pasar malam. bole didapati dengan harga yang murah.
5) Better bawa ipad dan dah disave kan alamat hotel,makanan halal and tempat yang ingin dituju dalam bahasa mereka. Sebagai backup. Coz aku nk ke kedai makanan halal yang satu ni memang aku tunjuk guna Ipad ja n masalah pun setel dengan jayanya.