Thursday, 14 February 2013

Trip ke Rumah Mode, Bandung, INDONESIA





Rumah Mode...This is heaven for kaki shopping. Antara banyak2 Factory Outlet di Bandung and kebanyakannya semua sudah ku terjah but still Rumah Mode tetap menjadi pujaan HATIKU. Sebabnya barangnya lebih berkualitas and no wonder jugak barangnya agak mahal sikit dari outlet lain. Outlet lain maybe murah tapi sesetengah barang kualitinya agak kureng sesangat.. tapi Rumah Mode punye produk kualiti grade A nye.





Bukan nak over promote tapi mmg itulah Kebenarannya. Sbb aritu hampir semua factory outlet aku pegi. And bila fikir balik banyak buang masa. So better fokus kepada outlet yang terbaik. Lagipun di sini selesa dan luas walaupun org ramai. Xda rasa nak sesak nafas pon. Fasilities lain juga turut disediakan untuk pengunjung. So xbyk komplen la kalu nak ke sini. Nak makan or smbahyang pun xda masalah. Even tempat melepak melepas lelah pun ada. Compare dengan outlet lin memang kalahla. Just enjoy n have fun ja with yer shopping ja kat sini.



Rumah Mode ni banyak menjual barangan branded mcm Guess, Mont Blanc, Tommy H, Hugo B, Zara, AX and macam2 lagi la. Barangan utk lelaki pun agak banyak disini compare tu outlet lain. Jaket juga agak menarik sini tp apakan daya budget xcukup huhu..Kalu korang beli kat Butik Ori satu t shirt pun dah RM 300. tapi kat sini korang boleh dapat T shirt yg berkualitas dlm range RM 30 ke 50. Penggunaan kredit kad juga di terima utk semua shopaholic semua hahaha. Hanya perlu zigzag and sign ja and semua urusniaga akan selesai hahaha...

Mcm aku pegi aritu aku stay kat 2 hotel..satu berhampiran Rumah Mode and satu g dekat Pasar Baru. so xpayah nak cari taxi semua. Sbb semua dekat and walking dinstance semua..Sbb taxi kat bandung agak susah gak nak dapat compare tu Jakarta. Then kena cari Taxi label Blue Bird yang mana 100% boleh dipercayai. Taxi lain kena hati2 before naik and makesure dia pakai meter. kalu dia offer nak bawa tempat lain emm kna fikir 10 kali la sbb keje nak mengepau ja meka.

Grand Seriti, Bandung




Ini merupakan hotel aku stay. Grand Seriti Hotel berlokasi di Jl. Hegarmanah No. 9-15 Bandung http://www.grand-seriti.com/ . Hotel ni bertaraf 3stgh ke 4 gitu. Kalu korang nak hotel murah lagi ada gak n hotel ni pun affordable n murah kalu korang booking awal. Tujuan sebenar aku pilih hotel ni sbb dia hampir dengan Rumah Mode so bole ulang alik ke hotel jalan kaki ja dalam 5 minit itu. Kalu nak cepat kena buat shortcut kat ada supermarket kat situ. X ingat lak namanya.

Kesilapan aku aritu aku booking agoda sbb aku xdpt get through website meka walaupun harga agoda murah sikit. Problem kedua aku spttnya aku bole call minta diaorg amik kat airport wich is free. Then malam kami sampai tu driver aiport lak budak baru kerja and bukan org bandung dia bole lost and berpusing2 kat bandung tu. Tp okla dpt pusing2 free kat situ. Hotel ni senang cari tp sbb budak tu bukan local n baru kerja tu yang lost.

Bilik and breakfast semua ok dan xda masalh sangat bagi kami. Layanan bagus siap ada service tour kat hotel. Kitaorg amik sewa driver si Pak Hendra ke Tangkuban n shopping d outlet pun through staff kat sini tapi bkn through hotel. Bole dpt dengan harga lagi murah dari books di hotel. Hotel ni pun diorang bole hantar ke mana korang nk pegi incase taxi xdpt atau lambat. Tapi kena charge la. And harga chargepun lebih kurang macam taxi and murah g. Kitaorgke Trans Studio aritu pun driver hotel yang hantar. Rasanya dalam RM 10 ja kami bayar.

Malam agak gelap sikit sini. Tapi aritu kami turun gak dalam pukul 9 ka 10 malam sbb lapar pegi Mc D 24 jam tp smua ok. Kat bawah tu ada gak gerai tepi jalan tp xberani lak takot kang sakit perut xdapekla nk jalan2 n shopping. Sbb hotel ni letaknya kat Residen House yang Elite. So agak secure la. Hotel ni atas bukit sikit and sejuk bila waktu malam and even pagi pun still sejuk.

Tips :
1) Pastikan buat budget dulu before masuk sini takut overspend hahakz.
2) Toilet, kedai makan, surau and tempat lepak untuk kaum adam sementara menunggu kaum hawa shopping semua ada.
3) Stay di hotel bhampiran rumah mode coz pergi sekali gerenti xcukup & bole jimat duit taxi.
4) Jgn sesekali minta pak taxi menunggu sbb meka akan charge lebih.
5) Kalu anda ikut tour mgkin masa shopping agak limited, so better free n easy or sewa keta beserta driver utk mengangkut barang2 shopping anda.
6) "Mancet" berkemungkinan berlaku di area ni tapi bergantung dengan nasib anda. Di Bandung
sukar diramal bila berlakunya mancet n bukan mcm di Malaysia kalu jam teruk bila time org balik kerja.
7) Kebaikan ada driver yg locally Bandung ialah meka tau jalan utk mengelak jam. kalu driver
dari Jakarta meka kurang arif jalan tikus di Bandung.





















10 comments:

Anonymous said...

shopping shopping shopping

thegreenlatio said...

Ya ya ya

colona arein said...

Sopeholik bnor..

colona arein said...

Tmbh lages la aku ni nnti

thegreenlatio said...

Well...i cant help it...

adrianiku said...

FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

CALL OT TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
cp : aulia

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


diekha permana said...

Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

salam ... terimakasih banyak banyak sudah sudi memberikan ruang kosong untuk promote pengkhidmatan transport saya di blog yang best sangat ini

Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. dika ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan
(Company Name : diekha tour)
Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, Coster & Bas.

Anda boleh melawat beberapa tempat menarik di Bandung dengan menggunakan perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

diekha tour membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

Kereta Taip Daily/14 jam

Suzuki APV ( 7seat )
Toyota Avanza ( 6seat )
Toyota Innova ( 7seat )
KIA Pregio ( 10seat )
Isuzu Elf ( 11-15 seat )
Isuzu Elf Long ( 16 seat )

* semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.



Email: diekha38@gmail.com;
phone +whats app: +6281 320 627 412
Fb. : diekha38@gmail.com / pusing pusing bandoeng

trip bajet ke bandung said...

Salam...numpang duduk akak :)
Jom pegi bandung 235rm per person for 4day 3 night (*included hotel and transport)

Tentative Program
Day1
*Tiba kat Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch & Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*D'fashion factory outlet kain potong
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*rumah kain sulam kat taman kopo
*cibaduyut-shoes and jacket leather original
*factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

Day4
*check out hotel
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*paris van java shopping mall
*Airport transfer

Hotel facilities:
- Ac
- Free Hot spot / wi fi
- Cable-Tv
- Breakfast
- Hot & cold water
- Free parking

transport facilities:
- bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
- include petrol / minyak
- include parkir
- include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu


Term and condition
*included transportation for 4day3night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*rate is not included entrance fee
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~235rm per person
kalau 4 pax~275rm per person
kalau 2pax~395rm per person
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

sila contact kami tuk sebarang pertanyaan di :

Call +62 88 1205 7848 (Mohd Irsan)
Whatsapp / LINE +62 838 2178 9103
Email : touramanahbandung@yahoo.com
Bandung-indah.blogspot.com
facebook.com/bandungamanah
Bandung Amanah Tour & Transport

TIPS BERCUTI KAT BANDUNG said...

sallam..
Tuan/Puan..

Kami dari BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT
menawarkan sewa kereta murah dan service ok!
untuk melancong di bandung dan di jakarta..
kami juga memiliki driver yang berpengalaman di bidang pelancongan,
dan kami juga menjamin ke selesaan kereta nya..
harga kereta yang kami tawarkan :

-toyota avanza : IDR 450.000/DAY
-suzuki APV : IDR 450.000/DAY
-daihatsu luxio : IDR 450.000/DAY
-suzuki ertiga : IDR 450.000/DAY
-kijang inova : IDR 600.000/DAY
-KIA Pregio : IDR 600.000/DAY
-isuzu ELF (15 seat) : IDR 800.000/DAY
-isuzu ELF (19 seat) : IDR 900.000/DAY

harga kereta tersebut sudah termasuk :

-minyak/petrol
-parking
-tol
-driver meal

per hari nye kereta boleh guna dari pukul 08AM hingga 10PM

kami juga menyediakan pakej hotel + transport seperti :

3D2N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

4D3N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

5D4N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)
**jangan ter agak-agak bila Tuan/Puan menginginkan pakej yang sesuai bajet..

Group yang telah kami layani adalah dari :
- Kelab Proton Malaysia
- UITM Malaysia
- TV3 Malaysia
- rombongan group shopping dari Brunei Darusallam
- etc

Service inshaAllah memuaskan, sila tengok pelbagai testimobi2 dari bermacam client kami dalam halaman facebook kami

hotel yang kami sediakan terjamin keselesaan nye, confirm free breakfast buffet, wifi and other hotel facility..

"YOUR COMFORT AND YOUR SATISFACTION IS OUR TRADITION"

Sila lawari TIPS BERCUTI JIMAT KAT BANDUNG

untuk mengenai pakej selengkap nya,Tuan/Puan boleh hubungi kami kat :

whatsapp : +62 83821789103
call : +62 8812057848
email : bandungamanahtour@yahoo.com
FB page : BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT